Persoonlijkheid

Een laatbloeier of authentiek leven?

Wat zeggen je hoogst scorende en laagst scorende kleuren en hun kenmerken over je persoonlijkheid? Ik onderzocht die van mij.

Vandaag is rood

Ken je dat? Dat je van bepaalde kleuren niks moet hebben. Je hebt er bepaalde associaties of gevoelens bij. Soms weet je eigenlijk niet eens waarom je bepaalde kleuren niet mooi vind. Ik houd van kleur en vind heel veel kleuren mooi, maar bij het felste rood voel ik weerstand. De andere tinten uit de rode kleurenfamilie zoals koraal, aubergine en bordeaux vind ik mooi, maar het felle, heldere rood daar heb ik niet veel mee. Waarom eigenlijk niet?

Toen ik voor het eerst de persoonlijke kracht test maakte was ik vooral nieuwsgierig naar de kleuren en kenmerken die het best bij mijn persoonlijkheid passen. Het gaat ook vooral om je unieke kracht positief in beeld te brengen zodat je het verder kan ontwikkelen en versterken. Maar eigenlijk is het verdiepen in de kleuren waar je niet veel mee hebt en in de kleurfamilies waar je het laagst op scoort, net zo interessant. Daar waar de meeste weerstand zit, zit de groei.

De turkoois kleurenfamilie staat bij mij op nummer één en springt er ver bovenuit. Turkoois staat voor creativiteit, vernieuwing, ontwikkeling en verbinding. Maar liefst drie kleuren uit de turkoois kleurenfamilie (petrol, turkoois en mint) horen bij mijn persoonlijke kracht. De groene kleurenfamilie staat op nummer twee, de balanskracht van rood. Rood staat bij mij op de laatste plek. Rood staat voor passie, ambitie, doelgericht zijn en succes. Door naar de eigenschappen van rood te kijken en dat te koppelen aan mijn persoonlijkheid gaf me dat mooie inzichten. En later besefte ik nog beter waarom ik bij het felste rood weerstand voel.

Prestatiegericht

In deze snelle, prestatiegerichte maatschappij lijkt het wel of het alleen maar draait om meer en beter. De één moet sneller dan de ander optrekken als het groen is. Steeds een functie hoger en meer verdienen. Een groter huis met een nog luxere keuken. Voor mij hoeft dat allemaal niet en ik irriteer me aan haantjes gedrag, je moeten bewijzen en prestatiegericht zijn. Niet alsmaar dat individualistische gedoe. Waarom niet blij en dankbaar zijn met wat er is? Tevreden zijn met klein geluk? Mijn man en ik wonen prima in een huurhuis. Natuurlijk droom ik wel eens van een mooi, fijn koophuis waar je echt helemaal je eigen plekje van kan maken. Maar ik ben vooral blij dat ik een dak boven m’n hoofd heb en dat we elke dag kunnen genieten van lekker eten. Voor mij hoeft het op materialistisch gebied niet zo nodig meer, beter en luxer.

Volgens maatschappelijke maatstaven was ik overal laat mee. Met zindelijk worden, leren fietsen, met weten welke opleiding ik wilde doen, het krijgen van een eerste vriendje, met trouwen. Van jongs af aan kreeg ik te horen; Dat tempo mag wel wat omhoog, kom op opschieten. Laat eens wat meer van je horen en zien. Lang heb ik geprobeerd om mee te doen met de rest (in de snelle maatschappij en in m’n werkomgeving). Ik dacht dat het normaal was en dat als ik er m’n best voor deed het helemaal goed zou komen. Tot ik een paar jaar geleden niet meer kon en me niet meer wilde aanpassen. Het voelde alsof ik steeds verder afgedwaald was van wie ik werkelijk ben. Ik wilde weer rust, ruimte en vrijheid voelen om de dingen op mijn eigen manier en tempo te mogen doen.

Natuurlijke flow

Ik scoor niet voor niks het laagst op de kleurfamilie rood. Rood gaat snel en daadkrachtig recht op z’n doel af voor het beste resultaat. Het felste rood is extravert, wil graag winnen en trekt de aandacht. Passie en ambitie is voor mij geen natuurlijke drijfveer. Voor mij zijn presteren, successen behalen minder belangrijk. Het kost me veel moeite. Voor mij voelt het als een soort van race.

Als turkoois type wil ik het liefst al creërend en ontwikkelend vanuit idealen de (mooiste) resultaten bereiken. Ik (als creatieve introvert) heb het nodig om af en toe even weg te dromen en te fantaseren. Dan doe ik er misschien wat langer over, maar dat gaat me makkelijk af en daar krijg ik inspiratie en energie van.

Gelukkig sta ik weer veel dichter bij mezelf. Als ik 80 mag worden ben ik nu bijna op de helft van m’n leven. Geen idee hoe het verder verloopt. Maar wat ik wel weet is dat ik er alles aan doe om te leven op een manier die bij mij past. Niet vanuit hoe het in de maatschappij verwacht wordt, maar vanuit mijn natuurlijke flow. Dan gedij ik het beste.

Uitdaging

Natuurlijk wil ik mezelf blijven ontwikkelen en ik durf mijn uitdagingen en valkuilen onder ogen te zien. Groei begint bij de weerstand te begrijpen en er iets mee te durven doen. Ik associeer rood met snel, dominant en aanwezig. De eigenschappen van rood brengen ook veel moois. Rood geeft energie, motivatie en daadkracht. Rood ziet kansen en grijpt ze met beide handen aan. Mag ik grootser denken en dromen? Wat als ik probeer sneller knopen door te hakken? Duidelijke grenzen stel? Daar help ik mezelf uiteindelijk mee en het zijn handige kwaliteiten voor een ondernemer toch?

Voor dit jaar koos ik de kleur koraal, ja de lichtste uit de rode kleurenfamilie. Koraal is de balanskleur van smaragd, mijn vierde persoonlijke kracht kleur. Koraal brengt zichzelf en anderen op een luchtige en bruisende manier in beweging. Niet alleen je hart maar ook je passie volgen. Voor mij is dat creëren om anderen te inspireren, zodat we samen de wereld een stukje mooier kunnen maken. Ik mag daarvoor in actie komen en initiatieven nemen (voor succes), maar ook voldoende rust nemen voor een goede balans. Niet te snel en alles in grote sprongen willen doen, maar op een manier die bij me past. Ik maakte er een visionboard van voor mezelf, zo herinner ik mezelf er steeds weer aan als ik er naar kijk.

Leven op jouw manier

Hoe is dat voor jou? Kijk eens eerlijk naar jezelf. Leef jij je leven zoals je dat zou willen, (werk je) op een manier die écht bij jou past? Vanuit wie jij ten diepste bent? Misschien heb jij je vaak aangepast aan je (werk)omgeving. Ben jij je anders voor gaan doen omdat je niet gezien of gehoord werd. Sta je voor alles en iedereen klaar of heb je teveel van jezelf gevraagd en zijn jouw behoeften verder naar de achtergrond geraakt.

Wil je ook inzicht in jezelf om dichter bij jezelf te staan en te genieten van een leven op jouw manier? Ontdek wat jouw kleuren zeggen over jouw persoonlijkheid. Met kleur als tool help je graag ontdekken hoe je leeft vanuit jouw unieke talenten en waarden, zodat je energiek en zelfverzekerd het beste uit jezelf, je leven of werk haalt. Plan een kennismakingsgesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

keyboard_arrow_up